Nieuws uit regio's:

Eindhoven
regio's instellen
Diverse exclusieve voordelen via klikopvoordeel.nl
terug donderdag, 27 mei 2010 - 9:44

DSB The Movie gaat zaterdag in premiere

EINDHOVEN - 'DSB The Movie' gaat zaterdag 29 mei in première in filmhuis Broet op Strijp-S. De eerste film ter wereld die is gemaakt via 'crowdsourcing': door het volk voor het volk. Dat bericht Het Financieele Dagblad.

Jan-willem-alphenaar-dsb-the-movie
Eindhovenaar Jan Willem Alphenaar maakte DSB The Movie met amateurs

De eerste reactie is er al. Dirk Scheringa zelf laat via Twitter weten dat DSB The Movie 'dichterlijke vrijheden' bevat. 'Het echte verhaal komt snel... maar toch veel plezier de 29ste!' 'Sportief hè', zegt Eindhovenaar Jan Willem Alphenaar. Komende zaterdag beleeft deze communicatieadviseur zonder filmervaring zijn 'finest hour'. De eerste film over de ondergang van DSB Bank gaat dan in het Eindhovense filmhuis Broet in première. In Eindhoven echter geen rode loper en geen parade van sterren. Initiatiefnemer Alphenaar gaat er prat op dat DSB The Movie de eerste film ter wereld is die tot stand is gekomen door 'crowdsourcing'. Wat neerkomt op: door het volk gemaakt.

Hyves en Twitter
Vierhonderd, vaak onervaren, vrijwilligers hebben vorig jaar gereageerd op het idee dat Alphenaar via digitale sociale media als Hyves en Twitter de wereld instuurde. 'Ik wilde een film maken waarin niet de autoriteiten, maar het publiek een visie op de ondergang van DSB Bank zou geven.' Groepen van onbekende acteurs, actrices, regisseurs en cameramensen gingen gratis en voor niets aan de slag met het script dat door twee amateurscriptschrijvers was geschreven. Het resultaat, zeven maanden na het faillissement van DSB Bank, is een film van bijna een uur waarin de vijf hoofdrollen worden gespeeld door 35 verschillende acteurs en actrices.

Gratis entree
Alphenaar is er trots op dat zijn onorthodoxe manier van filmmaken uiteindelijk tot een - volgens hem - 'volwaardig en redelijk waarheidsgetrouw' product heeft geleid. Stiekem ziet hij wel een overeenkomst met DSB Bank, dat in zijn hoogtijdagen het bankenestablishment uitdaagde. In al zijn bescheidenheid daagt Alphenaar in het klein het grote Hollywood uit, waar 'met enorme budgetten' wordt gewerkt. 'Misschien kunnen we hiermee de filmbranche ook wat openbreken.' De gevestigde bioscopen die de film in hun programma willen opnemen, mogen van de nieuwe filmmaker geen geld vragen voor een toegangskaartje. Het is immers door het volk, voor het volk.

Dsb-bank-2
De neergang van de DSB Bank staat centraal in de nieuwe film
Laatste reacties op dit bericht via het forum:
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Auteur: Ben van der Sommen 
Redactie: EindhovenNWS-code: 0-1363-2 
Categorie: Kunst en cultuur 
Aangemaakt: 2010-05-27 10:00:22 
Laatste wijziging: 2010-05-27 10:03:20 
Gewijzigd door: Ben van der Sommen